Boeklancering “Animal Spirits: A Bestiary of the Commons”

Een kleine maand geleden hadden we het boek hier al eens aangekondigd. Nu komen we er nog even op terug, naar aanleiding van de officiële lancering ervan door het Instituut voor Netwerkcultuur.

Over het boek Animal Spirits: A Bestiary of the Commons van Matteo Pasquinelli:

“Na een decennium van digitaal fetisjisme treft het schrikbeeld van de geld- en energiecrisis nu ook de nieuwe mediacultuur en komt de zelfstandigheid van de netwerken op de tocht te staan. Toch prijzen activisten en de kunstwereld de ‘Creative Commons’ en de ‘creatieve steden’ nog altijd aan als het nieuwe ideaal voor de internetgeneratie.

Matteo Pasquinelli ontmaskert het naïeve optimisme van de Commons, en legt de vinger op de voornaamste sociale conflicten en bedrijfsmodellen die werkzaam zijn achter de retoriek van de Free Culture. De economische parasiet die de filesharing netwerken infiltreert, de hydra van de gentrification in ‘creatieve steden’ als Berlijn en de januskop van het internet met zijn pornografische onderwereld zijn drie onvermelde dimensies van de huidige ‘politiek van het gemeenschappelijke’.

Tegenover het latente puritanisme van schrijvers als Baudrillard en Žižek , die door zowel activisten als kunstenaars voortdurend worden geciteerd, vormt Animal Spirits een spiritueel ‘beestenboek’. In een wereld die wordt bepaald door turbulente beursfluctuaties lanceert Pasquinelli een politiek incorrecte grammatica voor de komende genaratie van de nieuwe ‘gemeenschappelijkheid’.”

De boeklancering vindt plaats op dinsdag 20 januari in het Theatrum Anatomicum in de Waag (Amsterdam), met bijdragen van Geert Lovink, Sebastian Olma en Merijn Oudenampsen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s