Niemandsland

“Wat zie je als je minder weet dan je gewend bent? Hoe lees je een landschap als verhalen gaten vertonen en woorden en beelden ontbreken? Aan de randen van de stad, op veldjes, in de berm, over het hek en achter de schuur valt in de namiddag de schaduw van onze taal.”

In Niemandsland (Lemniscaat 2006) verkent David Hamers de rafelranden van de stad. Hij praat met liefde over de verloren plekken waar projectontwikkelaars en planologen (voorlopig) nog geen bestemming voor gevonden hebben. Het zijn rommelige plekken waar veel mensen zich aan storen en die dikwijls als lelijk en storend beschouwd worden.

Het is het veldje waar je als kind op avontuur ging, waar je tussen de oprukkende begroeing plots de vreemdste dingen kon ontdekken en waar je kon verdwalen in de wereld. Het veldje waar je niet mocht komen, maar waar je toch naar binnen sloop omdat het hek toch al kapot was. Hetzelfde veldje dat je jaren later niet meer kan terugvinden, omdat er nu een appartementencomplex staat. Maar iets verderop, waar vroeger een ander gebouw stond, is nu net zo’n zelfde veldje.

Voor Hamers hebben dergelijke plekken een eigen schoonheid, net omdat ze geen duidelijke betekenis hebben. Of beter: omdat ze verschillende, voortdurend wisselende betekenissen kunnen hebben. Om dat te zien, heeft hij wel het idee moete loslaten dat landschap ordelijk moet zijn. “Alles is zo uitgedacht, zo volmaakt. We moeten de verandering leren waarderen. Die is niet alleen eng en vies, maar zorgt voor dynamiek. De motor van het leven.”

Het is mooi dat er nog plekken zijn die aan de ruimtelijke ordening ontsnappen. In plaats van ze een (meestal betonnen of bakstenen) bestemming te geven, zouden ze moeten koesteren. Gewoon door ze te laten zijn wat ze zijn: verloren hoeken die nog niet besloten hebben wat ze zijn of zullen worden. De laatste plekken waar ons landschap aarzelt en twijfelt en waar we er aan herinnerd worden dat alles voordurend kan verdwijnen en dat er nog zo veel kan gebeuren. Mooi, toch?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s