Dagelijks leven en hedendaags urbanisme in India en China

Voor het eerst leeft de meerderheid van de wereldbevolking in steden. Het zwaartepunt van deze ontwikkeling ligt in Azië, waar de toekomst van de stad gestalte krijgt.

By-Pass is een internationaal symposium over straatcultuur en het alledaagse leven in de zich razendsnel transformerende megasteden in India en China. Hiervoor wordt een groep vooraanstaande onderzoekers en stadsactivisten bijeengebracht die zich in het bijzonder richten op de veranderingen op straatniveau: informele en zelfgeorganiseerde structuren onttrekken zich aan alle formele kaders. Uiteindelijk botsen ze echter met de grootschalige en steeds snellere ontwikkelingsdynamiek van de Aziatische megalopolis. Ontwikkelingen op micro- and macroniveau zijn op conflictueuze wijze met elkaar verbonden in deze ongekend complexe stedelijke concentratiezones.

Een belangrijke vraag daarbij is of er tussen-ruimtes bestaan die mensen de mogelijkheid geven hun leven vorm te geven tussen of buitenom deze tegenstelling?

Het By-Pass symposium richt zich specifiek op het microniveau. Het werk van de filosoof Michel de Certeau is daarbij een belangrijke inspiratiebron. Het betekent een nieuw type urbanisme dat stedelijke ontwikkeling onderzoekt aan de hand van de dagelijkse handelingen van reguliere stadsbewoners in plaats van de top down ordeningsprocessen. Het zijn deze alledaagse handelingen die zich eerder onttrekken aan de
officiële ordening van de stad, dan zich er openlijk tegen te verzetten.

By-Pass, zaterdag 15 november in de Balie, Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s