Over Obama en de financiële crisis

A change is gonna come (1)

Op de valreep van election day nog dit interview met de invloedrijke professor-rapper-opiniemaker Cornel West. Het is een van de zeldzame interessante analyses die we gelezen hebben over het “fenomeen Obama”.

“Mensen als Tavis Smiley, een van de meest prominente zwarte mediafiguren, waarschuwen nu al voor de hysterie en de hype -al levert hem dat niet de liefde van het publiek op. Tegelijk wil ik niet lichtvaardig doen over het symbolische belang dat de kandidatuur en een eventuele overwinning van Barack Obama heeft. Het feit dat een zwarte man president zou kunnen worden na eeuwen van keihard racisme, is niet minder dan het waarmaken van de American Dream. Tegelijk zou dit hoogtepunt de leegte van diezelfde Amerikaanse droom finaal kunnen aantonen. Want de armoede onder de zwarten zal verder duren. De scholen zullen in dezelfde erbarmelijke staat verkeren. Het verval van de huizen, de gezondheidszorg die niet toegankelijk is, de lonen die te laag zijn om van te leven: dat alles zal blijven duren. En daardoor zal duidelijk worden dat het succes van één individu het verschil niet maakt. Een zwart gezicht in het Witte Huis is mooi, maar niet als hij niet bij machte is om de armoede te bestrijden. Barack Obama zal, met andere woorden, het ideologische model moeten breken dat de hele wereld domineert sinds Margaret Thatcher.”

A change is gonna come (2)

“Let me confess that, as an aging socialist, I suddenly find myself like the Jehovah’s Witness who opens his window to see the stars actually falling out of the sky. Although I’ve been studying Marxist crisis theory for decades, I never believed I’d actually live to see financial capitalism commit suicide. Or hear the International Monetary Fund warn of imminent ‘systemic meltdown’.”

Flexmens.org publiceert een tekst van Mike Davis over presidentiële blindheid en economische catastrofe.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s