Nieuwe regimes van veiligheid

Open is het Cahier voor kunst en het publieke domein dat ondertussen aan zijn 15de editie toe is. Open 15 is getiteld “Maakbaarheid. Hoe geef je vorm aan de samenleving van de 21ste eeuw?” en bevat bijdragen van onder meer Marc Schuilenburg, Rene Boomkens, Pascal Gielen, Gijs van Oenen, Wouter Vanstiphout.

Ter gelegenheid van de verschijning van Open 15, houdt filosoof en jurist Marc Schuilenburg een lezing (link) over Nieuwe regimes van veiligheid.

Schuilenburg richt zich in deze lezing op het vraagstuk van veiligheid en controle als essentieel aspect van maakbaarheidsdenken. De discussie hierover zou zich volgens hem niet langer moeten fixeren op klassieke tegenstellingen als privaat-publiek. De hedendaagse sociale werkelijkheid heeft een vloeiend karakter, iets dat vraagt om een denken in termen van overlappingen of surveillance ‘assemblages’.
Schuilenburg zal ingaan op een concrete toepassing van zo’n assemblage – het Collectief Winkelverbod, waarbij ongewenste klanten de toegang tot meerdere winkels wordt ontzegd – en laten zien hoe maakbaarheid tot uitdrukking komt in de openbare ruimte van de 21ste eeuw.

De lezing gaat door op 9 december om 20u in De Balie, Amsterdam.

Van Open 15 en van de vorige nummers zijn ook verschillende artikels online te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s