Vertekende stadsbeelden

Nog tot half maart loopt in Bozar de tentoonstelling 3 Cities, een fotoproject van het Brussels architectenbureau Baukunst. Drie Belgische steden – Brugge, Luik en Brussel – krijgen met een monumentale fotomontage een subtiele facelift. Baukunst vertrekt van luchtopnames op duizend voet hoogte, haalt het stadsweefsel door elkaar en zorgt op die manier voor een portret van een ‘andere’ stad. De bedoeling daarvan is vragen op te roepen over het stedelijk weefsel en zijn evolutiemogelijkheden.

Voor Brugge werden de historische monumenten verplaatst; voor Luik – dat zich als modernistische stad profileert – gingen alle gebouwen van voor de Tweede Wereldoorlog uit beeld. Voor Brussel gumde architect Adrien Verschuere elke verwijzing weg naar instellingen en publieke gebouwen. De allesoverheersende ‘symbolen’ werden vervangen door burgerwoningen en groen. Geen imposante kantoorblokken, geen sociale woontorens, ministeries of hotels meer. Ze werden als door de hand van de middeleeuwse miniaturist digitaal vervangen door ‘klassieke’ woningen.

“Architecten worden amper of nooit aangesproken om (mee) na te denken over de evolutie van een grote stad,” stelt Adrien Verschuere. “Onze ogenschijnlijk absurde manipulatie van het beeld van Brussel hebben we gebruikt om iedereen aan het denken te zetten, over hoe een stad anders had kunnen ontwikkelen als er andere beslissingen waren genomen.”

Dat brengt ons bij de ware opzet van de expositie 3 cities. Baukunst wil met deze hyperrealistische montages burger en beleidsmaker met een andere stad confronteren. Daarom werd literair filosoof en architect Christophe van Gerrewey uitgenodigd om deze stadsportretten te interpreteren. Hij roept extra vragen op over de gemanipuleerde werkelijkheid die hier getoond wordt. Antwoorden hoef je met deze tentoonstelling niet te verwachten, maar de vragen zijn des te boeiender.

Image/Construction – 3 cities loopt van 16 januari tot en met 15 maart in het Bozar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s