Petroleum Zuid: kiezen voor industrie of voor natuur en ontspanning?

Het Antwerpse Petroleum Zuid is een voormalig industriegebied van bijna 125 hectare gelegen tussen de Kennedytunnel (”Petrol”) en de Hobokense polder. Er zitten momenteel nog vier bedrijven en volgens het gewestplan van 1979 moest het gebied een woon-park gebied worden. Ook de Scheldapen hebben er reeds 10 jaar een stek gevonden. Nu wil de Vlaamse overheid het gebied bijna volledig tot industriegebied omzetten en doen er geruchten de ronde dat ook het nieuw Antwerps voetbalstadion daar een plek zou krijgen.

Een typevoorbeeld van de manier waarop overheid en projectontwikkelaars de handen in mekaar slaan om opnieuw een stukje natuur te verknoeien. De aktiegroep Hobokense Polder van Natuurpunt heeft een andere visie op de site en stelt een alternatief voor, dat – naast een kleiner bedrijventerrein zonder Sevesobedrijven – ook een parkzone en ruimte voor amateursport zou omvatten.

“Het Vlaamse gewest en de stad Antwerpen willen 68 hectare groene bestemming vervangen door een bedrijventerrein met zware industrie dat 113 hectare groot zou worden, naast mogelijk een voetbalstadion. Een deel van het gebied is intussen spontaan bebost. Van de al 30 jaar oude plannen om op Petroleum Zuid een park te realiseren is ineens geen sprake meer. Voor het natuurgebied Hobokense Polder is dit heel nefast. Een degelijke en erg noodzakelijke natuurverbinding met de ring, de Wolvenberg en de Schijnvallei wordt daardoor onmogelijk. Natuurpunt Hobokense Polder heeft een alternatief uitgewerkt waarin plaats voorzien is voor een hoogwaardige natuurverbinding, velden voor de amateursporter met een sportzaal, een park en een jongerencultuurzone. Alleen dit alternatief met 58 hectare zachte bestemmingen voldoet echt aan de noden van de natuur en de omwonenden.”

Zondag 15 februari organiseert Natuurpunt Hobokense Polder een actiedag. Ondertussen kan iedereen de petitie tekenen. Meer info: http://www.hobokensepolder.be/petrozuid.php

Eén reactie

  1. Niet vergeten! Actienamiddag “Onze Polder wordt geen eiland” op zondag 15 februari van 14 tot 17u aan Petroleum Zuid (Naftaweg, nabij Krugerbrug). En dank voor text.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s