Atlas van radicale cartografie

Van 15 februari tot 22 maart 2009 loopt in Utrecht de tentoonstelling “An Atlas of Radical Cartography”, gebaseerd op de gelijknamige publikatie die een tijdje geleden het licht zag.

Olivier Clochard and Philippe Rekacewicz, Death at Europe frontiers

Olivier Clochard and Philippe Rekacewicz, Death at Europe frontiers

“An Atlas of Radical Cartography” verscheen in 2007 als een bundeling van tien kaarten met tien bijbehorende essays, bijeengebracht door kunstenaars Lize Mogel en Alexis Bhagat. De samenstellers wilden ingaan op de functie van kaarten als politiek instrument. Voor hen zijn gangbare plattegronden geen objectieve voorstelling van de wereld. In plaats daarvan beoogden ze met het project een brug te slaan tussen kunst, design, cartografie, geografie en activisme. De kaarten en essays moesten een nieuw licht werpen op de netwerken en machtsverhoudingen die het dagelijks leven en onze omgeving beïnvloeden en op die manier bijdragen aan maatschappelijke veranderingen.

Sedertdien heeft de publicatie zich ontwikkeld tot een reizende tentoonstelling. Casco presenteert nu in Utrecht voorbeelden van deze ‘radicale cartografie’ door veertien internationale kunstenaars, architecten, activisten en collectieven. Hun werk heeft betrekking op uiteenlopende sociale en politieke kwesties, van globalisering en economische ongelijkheid tot stedelijke problematiek van diverse aard. Daarbij creëren ze nieuwe imaginaire territoria en anticiperen ze op mogelijke acties.

Institute for Applied Autonomy, iSee

Institute for Applied Autonomy, iSee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s