OpenRuimte AdemRuimte

Op initiatief van de Bond Beter Leefmilieu werd onlangs onder de naam OpenRuimte AdemRuimte een campagne en een manifest gelanceerd.

In geen enkele andere Europese regio liggen wegen, woonwijken en industrie zo kriskras door elkaar. Nergens is het wegennet zo dicht of is het tekort aan zuivere lucht, bossen, natuur en open landschappen zo nijpend. In geen enkele andere regio is de nood aan een weldoordachte ruimtelijke ordening zo groot. Toch gaat de aanslag op de open ruimte in Vlaanderen onverminderd voort. Elke dag verdwijnt er 7,5 hectare open ruimte onder asfalt, steen en beton. Dat is de oppervlakte van 11 voetbalvelden. Dag in, dag uit.

Daarom roepen de ondertekenaars van OpenRuimte AdemRuimte op om het verkwanselen van de open ruimte in Vlaanderen te stoppen. Het manifest vind je hieronder in vijf simpele punten samengevat; je kan het op de website ondertekenen.

  1. Open ruimte is een schaars goed in Vlaanderen. Toch gaat de aanslag op open ruimte onverminderd voort.
  2. Het bestuur is het overzicht over de vele nieuwe projecten en de gevolgen voor mobiliteit, gezondheid en milieu kwijt.
  3. Enkel inzetten op logistiek is zowel economisch als ecologisch onverstandig. Vlaanderen moet kiezen voor economische activiteiten die toenemende welvaart koppelen aan lagere milieudruk.
  4. Meer wegen zorgen niet voor vlotter auto- en vrachtverkeer. Ze zuigen nog meer verkeer aan. Genereer geen nieuwe verkeersstromen, maar vermijd ze, bouw de behoefte af.
  5. Herstel Milieu- en mobiliteitseffectenrapporten in ere.

Toegegeven, het had wat ons betreft allemaal wat scherper gesteld mogen worden. Waarom bijvoorbeeld geen moratorium eisen voor nieuwe verkavelingen en bedrijventerreinen enzoverder? Het had de discussie wat meer op scherp kunnen stellen. Maar laat ons het manifest maar beschouwen als een eerste stap in een campagne die de vlaamse betonboeren en andere projectontwikkelaars eindelijk een halt wil toeroepen. De volgende stappen zullen in de praktijk gezet moeten worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s