File-sharing goed voor de economie, …

File-sharing is goed voor de economie, maar ook goed voor een jaartje achter de tralies!
Onder die welluidende titel organiseert De Balie in Amsterdam op zondag 19 april een debat over de economische gevolgen en kansen van file sharing en de rechtszaak tegen de Pirate Bay. We nemen het persbericht hieronder over.

Het ANP bericht vandaag (17 april): “Een rechtbank in Stockholm heeft vandaag de vier oprichters van de Zweedse internetsite The Pirate Bay veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf. Het Zweedse viertal stond terecht, omdat zij zouden meewerken aan de uitwisseling van muziekbestanden en speelfilms waarop auteursrechten rusten. De ‘internetpiraten’ moeten ook 30 miljoen kronen (ruim 2,7 miljoen euro) schadevergoeding betalen aan de entertainmentindustrie.”

Des te opmerkelijker is daarom de slotsom van de studie over de socio-economische gevolgen van file sharing die op 17 januari 2009 door een consortium van Nederlandse onderzoeksinstellingen werd gepresenteerd. Dit door de ministeries van OCW, Justitie en Ez in opdracht gegeven onderzoeksrapport kwam tot de opmerkelijke conclusie dat ‘de economische effecten van file sharing op de Nederlandse welvaart op de korte en de lange termijn sterk positief zijn’. Recht en economie zijn hier dus blijkbaar niet met elkaar te verenigen.

Op zondag 19 april vindt naar aanleiding hiervan in de Balie in Amsterdam een discussie plaats over de impact van fileharing en de toekomst van de muziekindustrie. Deelnemers aan dit debat zijn ondermeer leden van het onderzoeksteam achter het ‘Ups en downs’ onderzoek, observers van het process tegen de Pirate Bay, muziekentrepreneurs en de auterursrechtenorganisatie.

De discussie zal zich deze avond niet op de vraag richten of filesharing legaal of illegaal is. In plaats hiervan zullen we de huidige situatie waarin bijna alle producten van de entertainment industrie makkelijk en meestal zonder toestemming van die industrie via filesharing verkrijgbaar zijn als een gegeven beschouwen. Tegen deze achtergrond willen we de bestaande keuzes voor zowel muzikanten als ook ondernemers in kaart brengen. Onderwerpen die aan bod zullen komen zijn ondermeer de rol van p2p netwerken in de distributie van culturele goederen, de auteursrechtelijke belemmeringen voor het opzetten van innovatie diensten en betaalmodellen die erop gericht zijn om auteurs voor de ongeautoriseerde verspreiding van hun werken te compenseren en de mogelijkheid om nieuwe business-modellen te ontwikkelen die de realiteit van filesharing als uitgangspunt nemen.

Zondag 19 April
Aanvang | 20.30 uur
Toegang | gratis
Reserveren niet mogelijk | vrije inloop

Dit programma is ook live via internet te volgen, zie: www.debalie.nl/live

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s