Over de varkensgriep en meer

Het wordt steeds duidelijker dat de oorzaak van de varkensgriep ligt bij de enorme industriële varkensteelten die vuil, gevaarlijk, dieronvriendelijk én onmenselijk zijn.

Om het verband te illustreren, volstaat het om terug te keren naar La Gloria, het Mexicaanse stadje waar de varkensgriep het eerst zou opgedoken zijn. De inwoners klaagden al jaren over allerlei vormen van vervuiling, veroorzaakt door de enorme varkenskwekerij van multinational Smithfield Foods. Een paar maanden geleden waren daar ook klachten bijgekomen over griepachtige toestanden die de omgeving troffen. De inwoners van La Gloria hadden zelf al de link met de varkenskweker gelegd, maar die verbanden werden telkens weer genegeerd of ontkend. Het verbijsterend relaas van de inwoners wordt in een artikel voor GRAIN uitvoerig uit de doeken gedaan en gekaderd.

Mike Davis blikt terug en laat zien hoe een epidemie, zoals die van de varkensgriep, samenhangt met de prioriteiten van de huidige maatschappij: winst boven alles en gezondheid op een koopje.

Avaaz.org heeft ondertussen een oproep gelanceerd om de bio-industrie te reguleren in overeenstemming met de openbare gezondheid- en veiligheidsstandaarden.

2 Reacties

 1. Loko Tosh van de eigenwijze tuin

  een hype, een oefening in massacontrole, nog een voorbeeldje van hoe de hele wereld stilaan alleen nog maar door schrik geregeerd wordt.
  Schrik voor terrrorrrisme, schrik voor de crisis, schrik voor migranten, schrik voor god, schrik voor het leven.
  Komaan, 70 doden, 5000 besmettingen over de hele wereld, als dat al een epidemie is! Waar blijven de vergelijkingen met de cijfers van sterfgevallen aan longkanker, borstkanker, hart en vaataandoeningen, allemaal als gevolg van wat we allemaal zeer goed weten. En dan een domme griep, waar medicatie voor bestaat, opkloppen tot deze hype.
  Iemand een suggestie, een idee, wie, wat, waarom?

 2. Hans Rosling, een Zweedse dokter die “geobsedeerd” is door statistieken, maakt op YouTube de vergelijking tussen de wereldwijde aandacht voor de varkensgriep en het gebrek aan aandacht voor tuberculose.
  Bekijk de video

  Ethan Zuckerman gaat op zijn blog verder in op de mediahype rond de varkensgriep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s