Atompunk

Atompunk was het thema van het Gogbot 2009 festival. Het concept werd ontwikkeld samen met Bruce Sterling, die er een manifest voor schreef.

Waarom Atompunk?
door Bruce Sterling

Waarom ‘punk’? Omdat iedereen kan punken, je kan punk zelf en autonoom doen..
Alle benodigdheden zijn er: om te zoeken, te vinden, om te knippen, te plakken, te proeven, te remixen, om er een kunst uiting van te maken, om hightech en low-life te verbinden. Het kost ons niets, slechts de inspanning en het vereist geen officiële toestemming.
Waarom “atoom”? Atoom is een wereld: de fantastische wereld van de Atomic Age. Hectiek en koortsachtig, Space en radioactief, was het een “tijdperk”, die leefde en stierf als een verdoemde punk dichter, in slechts twintig jaar tijd.

In het rustige tikken van de atoomklok, ligt de Atomic Age dichtbij ons. Maar in de culturele tijd, in de veronderstellingen van wat mogelijk is, in wat het leven betekent, in wat onze werkelijkheid betekent, is de Atomic Age pre-postmodern. Het is archaeo-futuristisch.
Zij heeft de ketting-reactie verbroken van historische verband.. Het is als the Darkside of the Moon.

Het verleden is een onbekende, vervreemdende wereld, maar Atompunk is slechts op een jet-trip afstand. Er is geen computer, geen mobiel te zien, en toch is er Spoetnik. Dayglo.

De nucleaire wapenwedloop. De donkere kolos van de Sovjet-Unie, van de totalitaire megaprojecten in een baan om de aarde, de helft van de wereld omvattend. Wederzijdse Gegarandeerde Vernietiging: de technologie gebruiken om een einde te maken aan alle geschiedenis,
de vurige consumptie van dit alles, binnen 1 verhitte oogwenk!

De tijd eindigde de Atomic Age: de tijd verbrak het en maakte deze dan los van de geschiedenis, als een zeepbel van kitsch en half verboden geheugen, zoals het glazen presse-papier in Orwell’s atom-age boek van 1948, het futuristische “1984.” Atompunk is niet bang voor het verleden of de toekomst, want het is cosmotemporaal: atompunk kan vrolijk leven in twee, drie, vijf keer tegelijk. En Atompunk doet het met stijl.

Voor een paar korte dagen van carnaval, in de oude Nederlandse stad Enschede, kan Atompunk ons meevoeren tot buiten de normale tijdstroom. Geschiedenis overstijgend, wrikt het een hooivork in de mesthoop van het werelderfgoed. Zonlicht raakt iets verborgens, en de zorgen van het moment rotten weg.

Atompunk. Zie ons staren in de afgrond, we maken het onze lachspiegel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s