Openlucht living

Het is zondagavond 10 mei. Een vijftiental jongeren doorploeteren het grof huisvuil in het Rabot op zoek naar tafels, zetels, stoelen, tapijtjes en schilderijen. Even later “verzetten” ze deze meubels met veel toeters en bellen van het Rabot naar de Vrijdagsmarkt. Hier knutselden ze een grote openlucht-living in elkaar. Toevallige passanten werden vriendelijk uitgenodigd om zich neer te ploffen in het geïmproviseerde salon. Deze actie doet ons terecht vragen stellen bij de relatie tussen de publieke ruimte en actief burgerschap. Beschouwen we de publieke ruimte nog als een forum voor maatschappelijk verzet? Of zijn we geëvolueerd van een actief naar een passief salon-burgerschap?

Artikel in TiensTiens, “de andere k(r)ant van Gent”, over actiegroep “Het VerZet” die op een speelse wijze ons recht op de publieke ruimte in de verf wil zetten. Ze brengen kleine, ludieke en positieve ingrepen waarmee ze ons stadsbeeld een andere kleur willen geven en de toevallige voorbijgangers doen stilstaan bij de banaliteit van hun alledaagse non-beslissingen over de publieke ruimte.

Met de openlucht-living op de Vrijdagsmarkt wilde Het VerZet benadrukken dat mensen zich niet mogen terugtrekken in de intieme gezelligheid van de private ruimtes. “We sluiten ons vandaag de dag liever op binnen de veilige muren van de huiskamer dan de openbare ruimte te betreden “, aldus Het VerZet. Tegenover dat “interpassief veiligdom” wil de actiegroep dat burgers de publieke ruimte opnieuw op een zinvolle wijze toeëigenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s