Weg met de verzorgingsstaat

Deze vinden we te mooi om te laten liggen, daarom nemen we hem over van de mailing lijst Nettime-nl:

Larry Elliott in de Guardian van gisteren:

“The determination to cut the budget deficit in these [present] circumstances does not show that policymakers of probity and integrity have replaced the irresponsible spendthrifts of 2008 and 2009. It shows that the lunatics are back in charge of the asylum.”

Verder in zijn op-ed vraag Larry Elliott zich af of de bezuinigingsfanaten nou van de ratten besnuffeld zijn dan wel van plan om de afbraak van de verzorgingsstaat die in de jaren 80 begonnen was, te vervolmaken. De vraag stellen is natuurlijk haar beantwoorden, hetgeen men dagelijks in de Wall Street Journal kan lezen. Die was al jaren hysterisch over de ‘stroefheid’ van de arbeidsmarkt, maar tegenwoordig heet dat het de “totaal uit de hand gelopen” ‘welfare’ die de schuld is geweest van de financiële crisis. Mocht dat aan u ontsnapt zijn.

Ik heb altijd gedacht dat de verzorgingsstaat was bedoeld om te verhinderen dat ouden van dagen en jonge kinderen met elkaar op de vuist gaan om de inhoud van vuilnisbakken. Als het aan de regenten ligt, komen deze Darwiniaanse dagen spoedig terug.

Dixit Patrice Riemens, die daarmee mooi verwoordt waar ook wij al een tijdje van overtuigd zijn. Namelijk dat de financiële crisis voor de regenten vooral een alibi is om de afbraak van de welvaartsstaat verder te kunnen zetten. We moeten harder werken, we moeten langer werken, we moeten snoeien in de werkloosheidsuitkeringen, enzoverder. Het zijn die verworvenheden die in de jaren tachtig een doorn in het oog van Iron Lady Thatcher waren en die dat vandaag voor haar (rechtse en linkse) nazaten nog steeds zijn. Werkgevers willen toch zo graag komaf maken met onze ‘welfare’ en de zogenaamde crisis blijkt een uitgelezen moment om daar werk van te maken.

Het is een triest zicht hoe zowat alle partijen in koor de bezuinigingsmantra meezingen. Terwijl we zeker van wat er nog overblijft aan de politieke linkerzijde zouden verwachten dat ze kordaat njet zeggen tegen de afbraak van de verzorgingsstaat. Het lijkt wel of ook zij ervan overtuigd zijn dat we moeten gestraft worden voor ons streven naar een beter leven. Dus laat de banken en de beurzen en de grootverdieners maar verder aanmodderen; laat ze maar verder geld scheppen. Alsof niet de big spenders maar net de zwakkeren in de samenleving verantwoordelijk zijn voor de financiële crisis.

Het is niet dat ze dwalen, neen. Er schuilt een duidelijke ideologische agenda achter de oproepen om miljarden en miljarden te besparen. En die agenda is alles behalve progressief, maar zorgt net voor een stevige ruk naar rechts die in zowat alle Europese landen zichtbaar is. Het is een gevaarlijke evolutie die beter vandaag dan morgen een halt kan toegeroepen worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s