Ieperfest en copyleft

De Wereld Morgen had een boeiend gesprek met Jan Claus van Ieperfest, onder meer over het festival en over de Republiek Vort ’N Vis, een alternatief jeugdhuis in Ieper. Maar vooral ook over het anachronisme van de auteursrechten, de wantoestanden van SABAM en over de mogelijkheden van copyleft.

Hij pleit ervoor dat copyleft en copyright op gelijke voet gesteld worden en raadt artiesten aan om kritisch te staan tegenover organisaties als SABAM. Voor artiesten die niet aangesloten zijn bij Sabam en voor organisaties die hen programmeren, betekent dat bijvoorbeeld dat ze het vrij gebruik en reproductie van hun werk eisen.

We willen dat copyleft en copyright op gelijke voet gesteld worden, en dat SABAM in haar bureaucratie ook eens de moeite doet om exact te berekenen wat precies betaald moet worden voor de copyrightgroepen. En het geld dat ze voor de niet-aangesloten groepen hebben geïnd, moeten ze aan de artiest of organisatie terugbetalen. Verder raden we artiesten aan om kritisch te staan tegenover organisaties als SABAM, en als ze aangesloten zijn kunnen ze als aandeelhouder de rechten van de niet-aangesloten artiesten verdedigen. Artiesten die niet aangesloten zijn en organisaties die hen programmeren, moeten ingaan tegen SABAM en het vrij gebruik en reproductie van hun werk eisen.

Meer info over copyleft hier en een schat aan netlabels hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s