Terug naar de jaren vijftig

Interessant artikel op de site van Lowtech Magazine: Hernieuwbare energie op grote schaal is een illusie: er is een tekort aan grondstoffen. Daarin maakt journalist Kris De Decker korte metten met de heilige huisjes van de ecotech-optimisten. Met die laatste bedoelt de auteur de plannenmakers die onze op fossiele brandstoffen draaiende maatschappij willen omvormen naar een volledige op hernieuwbare energie gebaseerde wereld. Prima toch, zou je dan denken, alleen is het probleem dat die plannen zo ambitieus zijn dat ze meer weg hebben van het scenario voor een science-fiction film en weinig of niets van doen hebben met de realiteit.

Met hun grootschalige plannen houden die ecotech-optimisten de illusie levend dat we ons modern westers consumptiepatroon zonder aanpassingen kunnen blijven voortzetten. Een verandering van levenswijze is in dit toekomstbeeld niet nodig, want technologie lost alles wel op. Niet dus, volgens de auteur, die duidelijk maakt dat hernieuwbare energie gewoonweg niet kan werken op dezelfde manier als energie uit fossiele brandstoffen en onmogelijk kan voorzien in de energievoorziening die onze manier van leven vandaag nodig heeft.

Conclusie: ons gebruik van energie en grondstoffen moet drastisch omlaag en daarvoor zullen we heel wat luxe moeten laten varen. Hij citeert daarbij André Diederen, onderzoeker aan het Nederlandse TNO en auteur van “Global Resource Depletion”.

“We moeten proberen om de neergang zo gradueel mogelijk te doen verlopen, tot een niveau dat zo hoog mogelijk boven dat van de pre-industriële tijd ligt. We zullen van geluk mogen spreken als we ons in 2030 een energie- en materiaalverbruik kunnen permitteren dat (per capita) even hoog ligt als dat in de jaren vijftig van de twintigste eeuw. Het alternatief is een totale ineenstorting van het systeem.”

Het is voor velen van ons een weinig aantrekkelijke boodschap en in ieder geval veel minder aantrekkelijk dan de ecotech boodschap die ons oceanen vol windturbines en woestijnen vol zonnecentrales voorspiegelen. Anderzijds betekent zo’n back to the fifties boodschap ook dat we niet terug naar de middeleeuwen of het stenen tijdperk moeten, een doembeeld dat iedereen die kritiek geeft op de ecotech optimisten wel eens voor de voeten geworpen krijgt. Er is namelijk heel wat ruimte voor een drastische besparing van energie en grondstoffen, zonder dat we nieuwe technologieën moeten opgeven. Daarmee is die gedachte van terug naar het niveau van de jaren vijftig, hoewel het op het eerste gezicht anders lijkt, eigenlijk een positieve en stevig onderbouwde groene boodschap zoals we die maar weinig te horen krijgen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s