Tech without borders

  1. We are people of tech.
  2. We live and work everywhere.
  3. We value our own freedom, the freedom of people who use our technology and freedom in general.
  4. We think there is no meaningful distinction between WikiLeaks and the news organizations covering the stories in cooperation with WikiLeaks.
  5. We urge all governments to respect freedom of the press, whether the news originates online or offline.
  6. We apply these principles in our work and they are embodied in our technology.

Statement van protoblogger Dave Winer, waarin hij oproept voor steun aan Wikileaks, maar tegelijkertijd stelt dat de inhoud van het debat breder is dan enkel de klokkenluiderssite. Wat op het spel staat is de toekomst van het internet. Dat had Ot Van Dalen van Bits of Freedom eerder al duidelijk gesteld in De wereld na WikiLeaks’ Cablegate:

Nooit eerder hebben de Verenigde Staten geprobeerd om de verspreiding van informatie zo publiek via zware politieke druk te voorkomen: dit nooit meer. Die pogingen zullen de komende maanden ook hun effect hebben op internetregulering. Overheden zullen Cablegate aangrijpen om hun greep op het internet te versterken. Er zullen wetten worden geïntroduceerd om domeinnamen en IP-adressen makkelijk te kunnen blokkeren op wereldwijde schaal. Er zal druk worden uitgeoefend om hosting providers makkelijker informatie off-line te laten halen. Het zal financiële dienstverleners moeilijker worden gemaakt om de publicatie van controversiële informatie te faciliteren. En er zal worden geprobeerd om de controle van de inhoud van internetverkeer te vergemakkelijken door middel van deep packet inspection. Het meest pessimistische scenario is dat de Chinese Great Firewall een blauwdruk wordt voor het wereldwijde internet.

Gelukkig stelt Ot van Dalen tegenover die pessimistische toekomst dat de beweging vóór internetvrijheid zal groeien:

Meer internetgebruikers zullen zich door Cablegate realiseren dat het internet afhankelijk is van private tussenpersonen met hun eigen belangen, die niet altijd in overeenstemming zijn met de belangen van de internetgebruiker. Dit hangt samen met de conclusie van de Electronic Frontier Foundation naar aanleiding van Amazon’s beëindiging van haar diensten aan WikiLeaks: “Online speech is only as strong as the weakest intermediary”. De beweging om de macht van tussenpersonen op internet aan banden te leggen zal groeien.

Of dat laatste effectief zal gebeuren, zal afhangen van internetgebruikers als u en ik. Laten we onze internetvrijheden aan banden leggen, door overheden maar ook door bedrijven als Facebook en google. Of blijven we ons inzetten voor het behoud van onze vrijheden op het internet? Nogmaals in de woorden van Dave Winer:

It’s time to stand up. Find a way to say, no matter where you live, that freedom of speech happens everywhere, including the net.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s