Bloggers gearresteerd in Tunesië

In Tunesië gaat de opstand tegen het dictatoriale bewind van president Zine al Abidine BenAli door. Ook de repressie slaat letterlijk en figuurlijk hard terug. Dat die zich richt tegen iedereen die een kritische stem laat horen, blijkt uit de recente arrestaties van verschillende bloggers, twitter-activisten en cyberdissidenten. Hamdi Kaloutcha, Azyoz (Azyz Amamyma), Slim404 (Slim Amamou) en Sleh Edine Kchouk werden gisteren meegenomen door gewapende politieagenten. Sedertdien werd van hen niets meer vernomen.

Ook rapper Hamada Ben Omar, beter gekend als El Général, werd gisteren gearresteerd. Hij staat bekend voor zijn kritische teksten, zoals die in de video hieronder. Het is een soort open brief aan de president waarin El Général hem uitnodigt om de straat op te gaan en met eigen ogen de leefomstandigheden te aanschouwen.

De opstand begon op 17 december, nadat Mohamed Bouazizi zichzelf met benzine overgoot en in brand stak. Hij ondernam zijn wanhoopsdaad nadat de politie de groenten en fruit die hij op straat verkocht, in beslag had genomen. Bouazizi had een universitair diploma op zak, maar kon geen werk vinden en had daardoor geen inkomsten – behalve van de straatverkoop die hij uitoefende zonder vergunning. Zijn verhaal is voor veel Tunesiërs herkenbaar: een goede opleiding, maar geen werk en geen toekomstperspectief.

Tunesië heeft te kampen met hoge werkloosheidscijfers. Die bedragen 14% maar lopen volgens de Wereldbank op sommigen plaatsen op tot 30%. Vooral afgestudeerden vinden bijna nergens een werkplek. Die werkloosheid en armoede, maar ook de onvrijheid, repressie en corruptie worden als voornaamste oorzaken van de opstand gezien.

Ondertussen blijft het verzet zich uitbreiden en vinden dagelijks demonstraties plaats in het hele land. Gisteren sloten ook duizenden advocaten zich bij het protest aan.

Nieuws en achtergronden vind je onder meer op de blog Nawaat de Tunesie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s