Luc Tuymans over Bart de Wever

Kunstenaar Luc Tuymans over The flag, een werk met de Vlaamse Leeuw erop:

“Dit maakte ik vanuit mijn walging voor het Vlaams Belang, waar toen in Antwerpen een op de drie op stemde. Nu zijn we in een nog gevaarlijker stadium beland met de heer Bart De Wever.
De N-VA is gewoon een eenmanspartij. Dat dertig procent van de Vlamingen op hem gestemd heeft, heeft De Wever te danken aan het feit dat hij integer overkomt. Maar dat is niet moeilijk als je hem vergelijkt met Yves Leterme.
Ik ben niet anti-Vlaams en hervormingen in dit land moeten bespreekbaar zijn. Maar ik ben wel tegen dat minderwaardigheidscomplex van de Vlaams-nationalisten dat is blijven hangen sinds de Eerste Wereldoorlog. De Wever is zogezegd een historicus, maar eigenlijk is hij een f***ing separatist. Neen, ze moeten mij echt niet naast die mens zetten.”

klik voor groter beeld

Voila. Daarmee is onze dag weer goed.
Momenteel loopt op Acht tv ook de reeks Tuymans volgens Tuymans waarin de kunstenaar acht dagen lang tekst en uitleg geeft bij acht zelfgekozen schilderijen. Zaterdag 19/2 komt The Flag aan bod. In het Brusselse Bozar kan je nog tot 8 mei de retrospectieve tentoonstelling van zijn oeuvre bezoeken.

Luc Tuymans verder over The Flag:

“What you can see here is the Flemish lion, and I just made a watercolor of it, and then I crumbled it together, and then pinned it on the wall. And then I did something I had never done before, I took a Polaroid of it, and it was such bad quality that it totally deleted the imagery, which is actually beautiful I think. And this was the first time I used Polaroid as a device to derive imagery.”

2 Reacties

  1. Ik zag vandaag de retrospectieve van L. Tuymans. Zijn werken zij artistiek niet slecht maar je krijgt via de gids meer les in geschiedenis dan les in de schilderkunst. Huj heeft blijkbaar zijn trauma ’s als kind van uit zijn verleden nog niet verwerkt. Hij denkt nog van uit die tijd en schlilderd als een kind uit die tijd. Zijn frustraties zijn zijn probleem en daar zit hij mee. Ieder land is nationalistisch maar Vlaams nationalistisch is fout. Natuurlijk is het in Europa fout gegaan met het nazisme maar leg niet de link naar Vlaanderen. Doe voort met schilderen maar je hebt nog veel te leren, probeer niet uw kunstschilderen te linken aan het wereldgebeuren kinderen kunnen dit betre dan jij, ze zijn bovendien spontaan en eerlijk. je bent niet zo een grote meneer als je van jezelf denk. Een goede raad, bezin je eens wie weet wordt je nog een groot schilder.
    Maar ondanks alles het ga je goed, Vlamingen zijn verdraagzaam.
    Doe stille voort met schilderen maar zwijg en denk niet dat je de wijsheid in pacht hebt.
    G.Diependaele
    Zottgem

  2. rip Diependaele’s reactie. Het was een moeilijke bevalling, helaas is het verkeerd gegaan…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s