Roepen in de (Libische) woestijn

Ons aller minister van oorlog Pieter De Crem voelt zich weer de koning te rijk. Hij mag samen met de andere groten der aarde en met Sarkozy op kop, ten oorlog trekken tegen kolonel Kadhafi, de man die gisteren nog onze grote vriend en olieleverancier was, maar vandaag tot supervijand werd uitgeroepen. De Crem zal ook wel in zijn vuistjes lachen dat hij in die strijd wordt gesteund door alle politieke partijen. Van rechts tot links, dus inclusief SP.A en Groen. Het kan blijkbaar verkeren, zelfs voor een ontslagnemend minister van een ontslagnemende regering van een ontslagnemend land. Allemaal eensgezind onder het motto: eerst bombarderen en daarna zien we wel.

Gelukkig zijn er ook stemmen die een militaire interventie géén goeie zaak vinden. Zoals journalist Johan Depoortere die grote vraagtekens plaatst bij de idee van een humanitaire missie met bommenwerpers. Of zoals Vredesactie in haar opinietekst Oorlog beschermt geen mensenrechten. Of  Koen Vlassenroot van de Conflict Research Group die principieel tegen elke militaire interventie gekant is. Of nog MO* journaliste Samira Bendadi die de oplossing in de handen van de Libiërs zelf legt en duidelijk maakt dat steun helemaal niet op een militaire manier hoeft te gebeuren.

Of lees er op na wat Robert Fisk in The Independent vertelt over Libië. Hij vindt het vooral jammer dat we 41 jaar geleden niet de nodige maatregelen hebben genomen om de burgers van Libië te beschermen. “De Arabieren in Noord-Afrika vragen om vrijheid, democratie en willen verlost worden van onderdrukking. Dat is wat de revoltes met elkaar gemeen hebben. Maar wat ze ook met elkaar gemeen hebben is dat wij het waren, het Westen, die hun dictaturen in het zadel hebben gehouden, decennialang.”

Het enige wat het Westen volgens Fisk kan doen is de toekomstige Kadhafi’s (en Sadams) voor het blok zetten. De despoten in Oezbekistan, Turkmenistan, Tsjetenië en co. “Maar dat zullen we nooit doen,” schrijft hij. “Die mannen verkopen ons olie en kopen onze wapens en houden moslims (“terroristen”) op afstand.” Net zoals Kadhafi decennialang deed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s