Zogenaamd humanitaire interventies

Professor Jean-Bricmont is een uitgesproken tegenstander van elke zogenaamde “humanitaire militaire interventie”. Of het nu vandaag in Libië is of gisteren in Servië of Afghanistan. In zijn boek Humanitaire interventies (EPO, 2008)  herdoopt Bricmont dat soort oorlogen in “humanitair imperialisme”. Onder het mom van morele waarden probeert het Westen zijn wil op te leggen aan de wereld en het discours over mensenrechten en democratie dient daarbij enkel om de westerse dominantie en inmenging goed te praten.

Die stelling van het humanitair imperialisme doet Bricmont nog eens uit de doeken naar aanleiding van de interventie in Libië. Ook daar spelen andere (strategische, economische, …) belangen dan de zorg om mensenrechten en democratie. Bricmont gaat daar uitgebreid op in in een interview met Michel Collon. Een nederlandse bewerking van het interview is te vinden bij het Salon van Sisyphus.

Meer argumenten waarom een oorlogscoalitie geen goed idee is, vind je onder meer in het opiniestuk van Ludo De Brabander van Vrede vzw en in de opiniebijdrage die De Brabander samen met een paar andere auteurs schreef voor De Morgen. “Links moet beseffen dat het portretteren van oorlog als een humanitaire interventie, een contradictio in terminis is. Alleen het militair-industrieel complex vaart er wel bij.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s