Afscheid van Petroleum Zuid

Overgenomen van DeWereldMorgen:

Achter het nieuwe Justitiepaleis in Antwerpen ligt een desolaat gebied: Petroleum Zuid. De spoorrails zijn daar overwoekerd, de verroeste buizen lopen er boven de kinderkopjes en bij de onbruik geraakte kantorengebouwen zie je zaken die decennia terug gaan in de tijd.
Af en toe meert er nog eens een schip aan. Om vol te laden met tropisch hardhout of tweedehandse auto’s.
Petroleum Zuid is een plek voor dromers. Voor liefhebbers van industriële archeologie. En voor avonturiers die voor even aan het hectische stadsleven willen ontsnappen.
Scheld’Apen vond hier dan ook zijn artistieke stek. Tot ze te horen kregen dat ze een andere plek moesten zoeken.
Deze site moet dan ook mee in de vaart der volkeren. Dit stuk 20ste-eeuwse geschiedenis zal dra verdwijnen. Om plaats te maken voor een voetbalstadion. Voor een bedrijventerrein: ‘Blue Gate Antwerp’.
Eco-effectief verantwoord, zo meldde het stadsbestuur van Antwerpen in een persbericht. Het zwaar vervuilde terrein wordt zelfs helemaal gesaneerd. En er worden bijna 2.000 nieuwe jobs gecreëerd. Dit masterplan wordt in juni voorgesteld.
We vinden het jammer dat dit ruwe arbeidersland gaat verdwijnen. Samen met u willen afscheid nemen van Petroleum Zuid. Van de stations Antwerpen-Zuid en Antwerpen-Kiel. Van een site waar talloze mensen hun brood verdienden.
Bekijk de foto’s van dit oude havengebied. En laat u inspireren voor een avontuurlijke tocht in dit sciencefictionland!

Jochem Oomen, John Moussiaux
maandag 09 mei 2011

Eén reactie

 1. Petroleum Zuid (Antwerpen)
  Belangrijk maar bedreigd erfgoed

  Aan het begin van de 20e eeuw was Petroleum Zuid de belangrijkste petroleumhaven van Europa.
  Bij Koninklijk Besluit van 28 juni 1900 werden 54 hectaren poldergrond in de Hobokense polder onteigend voor de aanleg van nieuwe petroleuminrichtingen – omdat men besloten had dat de opslag van grote hoeveelheden van dat brandbare goedje in de oude haven te gevaarlijk was. De aanlegwerken gingen begin 1902 van start en vanaf 1903 werden de eerste nieuwe installaties in gebruik genomen. Pionier daarbij was de American Petroleum Company (APC). Op 26 augustus 1904 brak in de nieuwe petroleumhaven een grote brand uit, die op tal van postkaarten en foto’s vereeuwigd werd. De tanks van APC werden vernietigd, maar de stapel- en werkhuizen, en de concièrgerie ontsnapten aan de dans.
  Vandaag is de meeste activiteit in Petroleum-Zuid verdwenen en maakt men zich op om het om te vormen tot ‘Blue Gate’. Dit is een strategisch project van het Urban II-programma en het grootste investeringsproject in de Antwerpse Zuidrand.
  Erfgoed mag daarbij de ontwikkelaars liefst niet voor de voeten lopen…

  Van de oudste ontwikkelingen, van voor de brand van 1904, blijven thans enkel nog een viertal gebouwen en een betonnen aanlegpier bewaard. De gebouwen zijn deze van de American Petroleum Company, dus van de eerste firma die hier een stek vond. In de bedrijfsgebouwen van APC vinden we daarenboven een unieke betonnen dakconstructie (1903), één van de oudste betonstrcturen in ons land.

  Het is derhalve zeker verantwoord dat deze gebouwen opgenomen werden in de Vastgestelde Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed (9 november 2011, Belgisch Staatsblad 17 november 2011). Deze is rechtsgeldig geworden op 27 november 2011, zoals in het decreet bepaald10 dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad.

  Echter, een sloopvergunning voor deze site werd drie dagen vóór de rechtsgeldigheid van de vastgestelde inventaris afgeleverd, op 24 november…

  De gemeente kan voor gebouwen die opgenomen zijn in de vastgestelde inventaris de sloopvergunning alleen uitreiken, nadat zij advies heeft gevraagd over de erfgoedwaarden van het gebouw. De stad Antwerpen was op de hoogte van het feit dat een reeks gebouwen, o.m. deze van APC, op de vastgestelde inventaris zouden opgenomen worden. Wilde men door het afleveren van een vergunning de rechtsgeldigheid nog snel te vlug af zijn ???

  Lees heel het verhaal en vindt een overzicht van de evaluaties van de gebouwen van de A.P.C. op de website van de Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie.

  http://www.vvia.be/sites/lijst_AN/2000001.htm

  ———————————————————————————————————————————
  Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie vzw
  administratie @ vvia.be
  Postbus 30 Postkantoor Stationswijk
  B-9000 Gent 12

  —————————————————————————————-
  bezoek onze website: http://www.vvia.be/
  bezoek onze Facebookgroep ‘Industrieel Erfgoed – Vlaanderen’

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s