Milieu-activisten vervolgd voor bendevorming?

Vlaams minister-president Kris Peeters heeft aangekondigd dat de actievoerders die het ggo-veld in Wetteren beschadigden, vervolgd worden voor bendevorming en diefstal. Te zot om los te lopen, zo’n redenering, maar iets anders valt moeilijk te verwachten van een minister-president die zich gedraagt als een slippendrager van de agro-industrie en hun valse beloftes, in plaats van de kant te kiezen van landbouwer en consument.

Steven Vromman vat de inzet van de “aardappeloorlog” mooi samen in een opiniebijdrage voor MO*. We pikken er zijn twee hoofdargumenten uit.

Hebben we gentechnologie nodig om voldoende en volwaardig voedsel te produceren? Volgens meer en meer bronnen niet. Kleinschalige en biologische landbouw is de beste manier om 9 miljard mensen te voeden. Zowel voor ons voedsel als voor onze energie zijn er dus voldoende en veilige alternatieven.

De grote winnaars in het GGO-verhaal zijn opnieuw multinationals zoals Monsanto, Dupont en Bayer. En als het misloopt, zoals bij het GGO-katoen in India zijn de boeren het slachtoffer.

Hij baseert zich daarvoor onder meer op de bevindingen van VN-ambassadeur voor Recht op Voedsel Olivier De Schutter. Die stelt dat een agro-ecologisch landbouwsysteem wereldwijd onze landbouw efficiënter, goedkoper en toegankelijker zou maken, zonder dat we gentechnologie nodig hebben.

“Onderzoek naar de verbetering van gewassen is absoluut noodzakelijk, maar het moet wel onderzoek zijn dat ons effectief verder brengt. Ggo’s zijn deel van een oneerlijk landbouwsysteem. Ze geven geen duurzaam antwoord op de problemen die we hebben. In plaats van te investeren in hulppakketten en technologisch verbeterde zaden, zouden regeringen veel beter investeren in onderzoek naar agro-ecologische oplossingen, training, educatie en plattelandsontwikkeling.”

Maar door gentech en ggo’s zitten we nu met een situatie die onder meer door Bioforum omschreven wordt als een directe bedreiging voor de biolandbouw (maar evenzeer voor elke vorm van kleinschamige landbouw):

“Ggo’s en pesticiden gaan niet samen met biolandbouw. Meer zelfs, ze vormen een directe bedreiging voor de toekomst van de biolandbouw. De 50 meter die nu als minimale zone tussen een ggo-veld en een gangbaar veld is vastgelegd, is zeker niet realistisch. De wind en de bijen, die voor de bevruchting van veel teelten zorgen, stoppen niet aan een grens van de akker. Indien een boer in de omgeving met ggo’s gaat werken, kan een biotuinder geen ggo-vrije producten meer op de markt brengen.”

Hopelijk heeft de Field Liberation Movement met haar actie in Wetteren nu eindelijk het debat over gentech op gang getrokken. Want als er iets is wat de wetenschappers al jaren angstvallig vermijden, dan is het een open debat over hun praktijken. Ze verstoppen zich achter holle slogans als “vrij wetenschappelijk onderzoek” en “de aardappel van de toekomst”, maar als puntje bij paaltje komt dan gaan ze telkens weer het debat uit de weg. Logisch als je weet dat het overgrote deel van dit zogenaamd onafhankelijk onderzoek met handen en voeten gebonden is aan de agro-industrie. Het gevolg is daarom niet een betere landbouw, zoals ze in hun verkoopspraatje beweren, maar enkel nog meer machtsconcentratie die boeren en consumenten afhankelijk houdt.

Niemand hoeft dus verbaasd of verontwaardigd te reageren als actievoerders beslissen een tandje bij te steken. Burgerlijke ongehoorzaamheid was hier wel degelijk op zijn plaats. Ze hadden het al veel vroeger moeten doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s