Doodsteek voor atoomenergie

De reacties van onze politici op de ramp in Fukushima, Japan, zijn op zijn minst bevreemdend. Sommigen noemen het “manipulatie” wanneer we lessen willen trekken uit de ramp, anderen “betreuren” de beslissing van de Duitse regering om opnieuw een moratorium in te stellen voor de oudere centrales. MO* magazine laat een andere klok horen en sprak met Aviel Verbruggen, hoogleraar energie- en milieu-economie aan de Universiteit Antwerpen voor een analyse van de feiten.

“Fukushima betekent de doodsteek voor de atoomenergie”

Op de website van Greenpeace vind je verder nog eens netjes opgesomd wat de problemen met kernenergie zijn en welke alternatieven er voorhanden zijn. Enige mogelijke conclusie, die door de gebeurtenissen in Japan nog eens pijnlijk duidelijk werd: we moeten dringend af van kernenergie. Het minste wat je daarvoor zelf kan doen (behalve natuurlijk kiezen voor hernieuwbare energie) is de petitie van Greenpeace ondertekenen.  Daarin roepen ze op om de wet op de kernuitstap vanaf 2015 te respecteren en om resoluut werk te maken van een 100% hernieuwbare toekomst. Dat dit niet betekent dat België zonder kerncentrales ook zonder electriciteit zal vallen, zoals de nucleaire lobby graag beweert, wordt dan weer netjes weerlegd door de Bond Beter Leefmilieu.

Tussen haakjs, dat er ondanks alle miserie toch nog mag gelachen worden, bewijst deze blogpost van De Rechtzetting. Groen lachen, het kan ook deugd doen.

Plaats een reactie